Представям ви част от най-важните термини за кеча.

Първо започваме с образите. Най общо казано те са „добър”, „лош” и по-рядко срещаните персонажи, които са нещо по средата между двете.

За добър персонаж терминът е babyface, което често ще срещнете и само като фейс.

За лош – heel.

Третият вид персонажи се наричат tweener-и.

Кечистите в една компания се делят на:

Мейивентъри – това са най-големите звезди, които оглавяват шоутата.

Upper mid-carder – с една идея под мейнивентърите.

Mid-carder – обикновените кечисти в карда, които се бият в средата на шоутата, а не в големите мачове.

Low-carder – кечистите, които се бият по първите мачове на шоутата и не са особено популярни.

Jobber – така се наричат кечистите, които са определени да губят мачовете си с цел да правят другите да изглеждат по-силни. Джобрътъ е най-ниското стъпало в йерархията на кечистите в една компания.

 Когато се пък говори за някого, че ще джоби на друг – това означава, е ще загуби за да имглежда опонента му силен в очите на зрителите.  

Феновете в кеча се делят на „Mark” и „Smark”. Марк се е използвало преди за тези, които вярват, че в кеча нещата се случват наистина. Вече такива няма, сега този термин се използва за онези фенове, които не разбират от кеч и не се интересуват по-детайлно, а просто зяпат за забавление шоутата по телевизията. Смарк пък е обратното – термин за феновете, които са по-наясно как стоят нещата в кеча и се интересуват по-задълбочено.

 

Враждите в кеча се наричат „фюд” (FEUD). Когато говорим за края на един фюд, терминът е blow-off.

Терминът Gimmick – той се използва за няколко неща. Първо така се наричат образите на различните кечисти. И не говорим за добър или лош, а за самия образ. Примерно образът на зъл рапър или на чудовище и т.н.

Второто, за което се използва „гимик” е мачовете. Така се наричат мачовете, които са извън стандартните правила – примерно мачовете в клетка, със стълби, с ковчези и т.н.

Bleeding / Blade – така се нарича кървенето на кечисти в мачовете.

Botch – използва се, когато някой кечист направи погрешно хватка или някое друго движение на ринга.

Dark Match – така се наричат мачовете от шоутата, които не се излъчват по телевизията. На почти всяко шоу има по някой такъв мач.

House show – това са шоутата в кеча, които не се предават по телевизията.

Squash – „скуош” е мач (в някой случай и за сегмент може да се използва) в който единият кечист е с много голямо предимство пред другия и го побеждава без никакви проблеми. Такива мачове се правят за да изглежда даден кечист много силен в очите на публиката.

Stable – така се наричат групите от по трима и повече кечисти. Ако са само двама, тогава просто е отбор, но, ако са повече, се нарича „стейбъл”. Разбира се, има се предвид, когато групата по принцип си е заедно, а не когато просто са поставени заедно за даден мач.

Turn – така се нарича, когато един кечист става от добър лош (или обратното).

Swerve – така се наричат неочакваните изненади в кеча. Когато например някой от отбора предаде хората и се окаже, че тайно е бил на страната на враговете.   

Roster – ростърът са именно кечистите, които участват в дадена федерация. Като се каже за някого, че е част от ростъра на WWE например, се има предвид, че е кечист, който се състезава за компанията.

Shoot – това е когато стане нещо наистина в кеча, а не е част от сценария. Shoot интервю са интервютата, когато кечистите не са в образите си.

Push е когато даден кечист се издига. Да се пушне даден кечсит означава да започнат от федерацията да го издигат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *